Syyskuun kuulumiset

 

Heippa,


    Syyskuu onkin jo taputeltu ja elämme pimeää, sekä kylmää syksyä. Koulussa ohjelmaan on edelleen kuulunut retkeily ja ruoanlaitto, onhan kurssi edelleen kesken. Olemme käyneet sienestämässä, paistamassa muurikkalettuja ja viettäneet lisää aikaa keittiöllä. Kävimme esimerkiksi pienellä retkellä Kokonniemessä, missä valmistimme itsellemme porokeiton, sekä leipiä halsterilla. 


         


                   


    Keittiöllä olemme päässeet tutustumaan kalan käsittelyyn, esikypsennykseen ja pakkaamiseen. Olemme käyneet läpi ekologisempia ja fiksumpia pakkauskäytänteitä, sekä perehtyneet vielä erilaisiin ruoanlaitto periaatteisiin. Lisäksi vietimme päivän ykkösvuoden kokkien kanssa, jolloin valmistimme ryhmissä noutopöytä -tyylisen tarjoilun koko sen päivän ryhmällemme. 


    Olemme myös tutustuneet lähiruokatuotteisiin ja -saatavuuteen viettämällä päivän kiertäen Porvoota pareissa/kolmikoissa. Päivän tarkoitus oli avata silmiämme ja laittaa aivojamme ajattelemaan näyttöä.  Porvoosta löytyy todella hyvin lähiruokatuotteita, joita voi hyötykäyttää näytössä, kuin myös omassa arjessa. 


    Metsäretkiemme yhteydessä olemme poimineet erilaisia marjoja ja yrttejä, sekä valmistaneet niistä yrttiteetä. Lisäksi olemme kuivattaneet eri yrttejä, marjoja ja sieniä kuivurissa. Näitä kuivattuja yrttejä voimme hyötykäyttää esimerkiksi ruoka-annosten koristelussa ja esillepanossa. 


    Olemme harjoitusnäytön valmistelujen yhteydessä luoneet suunnitelmaa, jonka pohjalta on helppo lähteä myös luomaan suunnitelmaa oikeaa näyttöä varten. Ennen valmisteluihin pääsyä tutustuimme opettajan johdolla erilaisiin kattauksiin ja esillepanoihin. Lisäksi perehdyimme hieman tuotekortin tekemiseen ja siihen mikä on elämys, sekä miten saada omasta näytöstä elämys. 


    Sitten koittikin jo harjoitusnäyttömme aika. Asiakkainamme oli kaksi opintokokonaisuuttamme ohjannutta opettajaa. Valmistimme heille gluteenittoman alkupalan; bataattiranskalaisia ja dippiä, maidottoman pääruoan; lohikeitto kasviksilla, sekä jälkiruoaksi köyhiä ritareita kermavaahdolla ja mansikkahillolla. Lisäksi tarjosimme jälkiruoan yhteydessä yrttiteetä, sekä nokipannukahvia. 
Kommentit

Suositut tekstit