Opastuksen suunnittelu ja näyttöön valmistautuminenMoikka!


Nyt keskitytään hieman siihen, miten opastusta suunnitellaan ja valmistellaan sekä miten näyttöä varten valmistaudutaan. Oma näyttöni meni jo viime viikolla, mutta on hyvä kertoa miten siihen valmistauduin. 


    Opastusta lähdetään suunnittelemaan varauksen perusteella. Ryhmä on varatessaan valinnut minkä tyyppisen opastuksen he haluavat ja sen perusteella lähdetään suunnittelemaan lisää. Varauksesta käy myös ilmi kohderyhmä; onko kyseessä aikuisia, koululaisia vai kenties päiväkotiryhmä. Kun tietoon on saatu opastusteema sekä kohderyhmä, on silloin helppo lähteä jatkamaan valmisteluja. 


    Oma näyttöni viime viikolla oli haiesikoulu -opastus päiväkotiryhmälle. Kyseessä on lapsille sopiva noin 20-30min kestoinen haihin keskittyvä opastus, jonka aikana asiakkaalle tarjotaan mahdollisuus koskettaa hain hampaita, hain ihoa sekä hain munakoteloa. Valmistellessa näyttöä täytyykin siis kerätä kaikki tarvittava opastuksen läheisyyteen, jotta ne saa sieltä reippaasti ja helposti näytettäväksi.


    Opastusta valmistellessa on tärkeää tarkistaa reitti esteitten sekä siisteyden kannalta. Kulku näyttelyssä on esteetön, mutta eri allastöiden aikana saattaa matkalta löytyä esimerkiksi letkun vartta maasta. Joka aamu näyttelyssä suoritetaan turvallisuustsekit, joissa tarkistetaan siisteys, palosammuttimet sekä hätäpoistumistie -kyltit ja niiden esteettömyys. 


    Omaa näyttöäni varten valmistin myös erillisen turvallisuussuunnitelman, johon eriteltiin jokainen mahdollinen riski opastukseni ajalta sekä miten ne estettäisiin ja miten niiden tapahtuessa toimittaisiin. Lisäksi valmisteltiin reitti- ja opastussuunnitelma, johon oli helppo kerrata jokainen pysähdyspaikka ja hieman aikataulua sekä pääpiirteittäin mitä nyt tästä kyseisestä altaasta kertoisin.


    Näyttöni meni mielestäni hyvin. Pysyin hyvin alkuperäisessä aikataulussa ja suunnitelmassani, eikä mitään odottamatonta tapahtunut. Ryhmälle oli mukava ja helppo kertoa haistamme, sillä heitä selkeästi kiinnosti. Koko päiväkotiryhmä onkin nyt haitietäjiä ja heidän mukaansa lähtikin haiesikoulu -diplomit.
Kommentit

Suositut tekstit